Merkt u de laatste tijd dat er kalende plekken op uw hoofd ontstaan of dat het haar dunner wordt? Mogelijk heeft u bedacht dat dit komt met de spreekwoordelijk jaren. Ouderdom. Daarentegen hoeft dit niet de oorzaak van haaruitval te zijn. Met name als het op een onnatuurlijke manier gebeurt zou er in uw geval sprake kunnen zijn van een haarziekte.

Het kaal worden op de natuurlijke manier is gemakkelijk vast te stellen. Dit verloopt namelijk via een vast patroon. Als u merkt dat het haaruitval afwijkt van deze patronen zou het dus goed kunnen betekenen dat u last heeft van een haarziekte.

Haarziekten

Er bestaan meerdere soorten haarziekten. De meest bekende haarziekte zijn hieronder genoemd.

  • Alopecia Areata

Plekken op de hoofdhuid in ovale vorm die afwisselend tevoorschijn komen.

  • Tractie Alopecia

Terugkomend haarverlies door te strak getrokken haar.

  • Hirsutisme

Vrouwen met overbeharing.

  • Trichotillomanie

Impulscontrole stoornis waarbij het eigen haar uit het hoofd getrokken wordt.

  • Alopecia Diffusa

Schilklier problemen of geneesmiddelen zorgen voor haartuival.

  • Alopecia Cicatricialis

Littekenvorming zorgt voor de kale plekken op de hoofdhuid.

  • Lichen Planopilaris

Een beschadiging van de haarzakjes op de hoofdhuid zorgt voor haaruitval.

Onderzoek

Als u niet kaal wordt door erfelijkheid is daar een grondig onderzoek voor nodig om te achterhalen wat dan wel de oorzaak is. Zo’n onderzoek wordt door een dermatoloog uitgevoerd. Na het onderzoek kan de dermatoloog vaststellen of u een haarziekte heeft of niet. Het verliezen naar haar kan op een natuurlijke manier verlopen. Bij normaal haar gaat het proces naar kaalheid door drie fases heen. De zogeheten telogene, katagene en anagene fase. In de telogene fase groeit het haar. De katagene fase is de overgangsfase tussen groei en rust. De rust fase van het haar is de anagene fase.