De een accepteert het, de ander krijgt er ware nachtmerries van. Haaruitval. Veel mannen krijgen hier mee te maken. Er zijn veel tips over te vinden. Hieronder een aantal fabeltjes over haaruitval.

Bij dunner wordend haar, niet te veel kammen

Dit is niet waar. Alles wat van buitenaf met het haar wordt gegaan heeft nauwelijks invloed op de haargroei. Dus minder kammen heeft weinig effect, het haar zal er toch wel uitvallen. Al masserend borstelen/kammen kan wel van invloed zijn om de bloedsomloop in de hoofdhuid. Dit is dan weer goed voor de haren. Echter betekent dit niet dat de kaalheid tegen gehouden kan worden.

Kaalheid komt van de moederskant

Dit is een fabeltje. Kaalheid is namelijk erfelijk bepaald. De genen kunnen van zowel de vader als moeder geërfd worden. Verder spelen daar ook nog andere genen een rol in. Dus voor ieder mens geldt dat niet zomaar aan de familie is te zien hoe groot de kans op kaalheid is.

Uitgevallen haar betekent een dood haarzakje

Deze stelling is onjuist. Een haarzakje sterft niet af. Het is te vergelijken met een tulpenbol. Als een tulp dood is zal dat bol onder de grond in leven blijven en groeit er een nieuwe tulp uit. Dit zelfde proces geldt voor haarzakjes en haren. Het kan zo zijn dat haarzakjes enige tijd haarloos zijn, maar alsnog actief worden en haar produceren.

Het dragen van een helm zorgt ervoor dat je sneller kaal wordt

Voor alle motor- en scooterrijders: het dragen van een helm zorgt niet voor kaalheid. Een helm zit aan de buitenkant van het haar en zoals eerder te lezen viel, invloeden van buitenaf hebben weinig tot geen effect op de haargroei.