Sommige liggen er nachten wakker van, de ander accepteert het nou eenmaal. Er zijn staan op genoeg tips op het internet over haaruitval. Maar wat is daar nou precies van waar? In dit artikel leest u twee feiten en twee fabels over haaruitval.

 

Feiten

Roken is schadelijk voor het haar

Taiwanees onderzoek wijst uit dat Aziatische mannen, die normaliter minder last hebben van erfelijke haaruitval, toch kaal worden als gevolg van roken. De haarzakjes worden kapot gemaakt en de nicotine verlaagt de bloed- en hormooncirculatie in de hoofdhuid. Uit een ander onderzoek is bekend dat mensen sneller grijs worden van roken. Stop dus met roken.

 

Vitaminetekort

Ongezond eten en haarverlies worden vaak met elkaar in verband gebracht. Echter is dit niet helemaal juist en zal dit alleen in extreme gevallen zo zijn. Normaliter is het vitaminetekort niet zo sterk dat het meteen in haarverlies resulteert. Vitamine B is goed voor het haar. Ongezond eten heeft wel effect op de gezondheid van het haar. Op langere termijn kan de ongezondheid leiden tot en snellere afbraak van het haar.

 

Fabels

Knippen en scheren maakt het haar dikker

Het haar zoveel mogelijk knippen en scheren zorgt voor dikker haar en dus een vollere bos. Dit wordt vaak verteld maar is een fabel. Het knippen en/of scheren van het haar heeft geen invloed op de haarzakjes. En vanuit daar wordt bepaald hoe dik het haar is. Het haar korter houden kan wel het beeld geven dat het haar dikker is. Meestal is een korter model ook eenvoudiger in model te krijgen.

 

Mannelijkheid bij kale mannen

De kale mannen zullen er gevleid door zijn maar het is niet helemaal juist. Mannelijke kaalheid komt ook voor bij vrouwen. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Vrouwen verliezen het haar over het hoofd verspreid wat te maken heeft met het hormoon DHT. Dit hormoon wordt zowel aangemaakt bij mannen als vrouwen. Mannen en vrouwen die last hebben van haaruitval zijn dus niet per se mannelijker maar gevoeliger voor DHT. En dat is weer erfelijk bepaald.