Wellicht heeft u er al last van of u ziet angstig op tegen de dag dat u er last van krijgt. Haaruitval is een fenomeen waar meer dan de helft van de mensen op een bepaald moment in hun leven last van krijgen. Er bestaan verschillende soorten haaruitval. Een van de meest voorkomende haaruitval oorzaken is Alopecia Androgenetica.

Haaruitval oorzaken

Alopecia Androgenetica is één van de haaruitval oorzaken. De voornaamste reden hiervan is waarschijnlijk een teveel van het hormoon DHT dat wordt gemaakt uit het mannelijke hormoon testosteron. Doordat DHT zich aan de androgene receptoren gaat binden wordt de groeifase van het haar verkort totdat het haarzakje uiteindelijk afsterft. Wanneer er steeds meer haarzakjes afsterven is er steeds minder sprake van haargroei. Hierdoor wordt het haar dunner treden er kale plekken op. Uiteindelijk kunt u zelfs helemaal kaal worden.

Haaruitval en Kaalheid

Het kan echter ook worden veroorzaakt door één van de vele haarziekten, chemokuren of bestralingen. Ook denkt men vaak dat voeding invloed heeft op de haaruitval. Dit is echter een fabel. Uw voeding kan alleen van invloed zijn op uw dunner wordende haar wanneer u een zeer extreem voedingspatroon volgt. Verder zijn er nog een aantal andere fabels over haaruitval. Zo bestaat er bij sommige mensen bijvoorbeeld het idee dat je kaal kan worden door het veelvuldig dragen van een hoofddeksel. Dit is echter ook een fabel. Vrijwel alle invloeden van buitenaf kunnen worden uitgesloten als oorzaak. Ook het verven of permanenten van uw haar is geen oorzaak van haaruitval. Dit is wel slecht voor het haar. Echter het haar dat daar weer onderuit groeit is volledig onaangetast.

EchtHaar Kliniek Haarkaarten

Om na te gaan in welke fase u zit wat haaruitval betreft zijn er zogenaamde haarkaarten gemaakt. Deze kaarten zijn er zowel voor mannen als voor vrouwen. Voor mannen gebruikt men de Norwood Hamilton kaart en voor vrouwen gebruikt men de Ludwig kaart.