Het is een normaal verschijnsel dat je haar in de herfst meer uitvalt dan in de andere seizoenen. Het feit dat het normaal is, betekent niet dat je het kunt beperken.

In het najaar merken veel vrouwen dat meer er haren uitvallen. Niet iedereen zal het merken, maar bij sommigen is het haarverlies tot wel 4 keer meer dan normaal.

Waar komt het door?

De warmte en het zonlicht in de zomer zorgt voor een positieve invloed op de hormonen, waardoor het haar sneller groeit. Aan het einde van de zomer zit een deel van het haar aan het einde van zijn ”levensfase”. Dit is de reden dat er in de herfst veel haar uitvalt. Dit is niet ernstig en volkomen normaal. Het is ook maar tijdelijk dat er meer haar uitvalt dan gewoonlijk. Na enkele weken zal het haaruitval weer verminderen.

Wat te doen hiertegen?

Zolang de herstelling tussen de 4-6 weken duurt, dan is er niks aan de hand. Wordt het haar wel erg dunnetjes, dan kan je wat aan doen om de haargroei te stimuleren. Je gaat dan niet het haar behandelen, maar je hoofdhuid.

Hieronder een aantal tips om je haarverlies in de herfst te voorkomen.

  1. Neem veel vitaminen en mineralen in. Eet dus voedsel die rijk zijn aan ijzer, omega-3, zink en vitamine A en B. Eet bijvoorbeeld zalm, spinazie, walnoten, kip, eieren, lijnzaadolie en yoghurt.
  2. Zo min mogelijk chemische middelen gebruiken voor het haar. Het is raadzaam om het haar niet te verven, maar mocht je dat wel willen doen, beperk het tot één keer per 6-8 weken.
  3. Masseer je hoofdhuid. Een keer per week zachtjes met een druppeltje olie masseren bevorderd de haargroei. Laat de olie wel een paar uur intrekken en spoel het af met shampoo.
  4. Was het haar met lauw water en niet met heet water.
  5. Doe voorzichtig met het haar. Borstel niet te hard, droog zachtjes af en vermijdt de föhn zo veel mogelijk.
  6. Kijk bij het kopen van shampoo wat het doet met je hoofdhuid en niet met het haar.
  7. Rook niet.
  8. Probeer niet te stressen.