Tegenwoordig komt het probleem haaruitval steeds vaker voor. Het probleem komt vaker voor dan men denkt en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het haar geeft de gezondheid van lichaam en geest weer. Haartuitval heeft verschillende oorzaken zoals het medicijngebruik van mensen. Daarnaast speelt (de lichte) luchtvervuiling in Nederland een rol, lijkt een stressvol leven normaal te worden en slaapt en beweegt lang niet iedereen genoeg. Verder kan het ook een genetisch bepaalde oorzaak hebben genaamd alopecia androgenetica. Gelukkig is wat te doen tegen haaruitval. Hieronder volgen een aantal tips per categorie die jouw probleem kunnen verhelpen.

Wat kan ik zelf er aan doen?

Drink water. Rond de 2 liter per dag is het advies. Water is namelijk nodig voor de opbouw van het haar. Eet voldoende proteïnen. Proteïnen zitten bijvoorbeeld in vlees, vis, eieren en bladgroenten. Neem voldoende vitamine B. Deze vitamine zorgt ervoor dat het haar sneller groeit. De vitamine zit bijvoorbeeld in aardappelen, graan, noten, melk en eieren. Neem genoeg ijzer. IJzer tekort is vaak de reden die tot haaruitval leidt. Vooral het haaruitval bij vrouwen kan te maken hebben met een ijzertekort doordat zij iedere maand bij hun menstruatie ijzer verliezen. Vis, broccoli, sperziebonen, noten en bessen is voeding dat veel ijzer bevat.

Naast de voedseltips is het ook belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden. Een stressvol leven leidt tot haaruitval bij vrouwen. Zorg voor ontspanning en leer beter omgaan met stress. Meer bewegen. Van weinig bewegen circuleert het bloed minder waardoor de kwaliteit van het bloed verslechterd met de gevolgen voor het haar. Stop met roken. Roken is ook slecht voor het bloed. Meer slapen. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Tot slot, zorg ervoor dat je voldoende in de zon komt. Deze zorgt voor vitamine D en resulteert in een snellere haargroei.