Als u een man bent is de kans groot dat u bang bent dat u kaal wordt en helaas is die angst terecht. De kaalheid bij een man wordt “alopecia androgenetica” genoemd. Dit komt vooral voor bij Europeanen en Aziaten. Afrikanen en Amerikaanse indianen hebben mazzel, omdat zij minder gevoelig zijn voor kaalheid.

Alopecia Androgenetica is eigenlijk een haarziekte. De ziekte is erfelijk en komt veel voor. In Europa is de kans dat u hier last van krijgt groter dan de kans dat u uw haar behoudt. 70 procent van de Europese mannen op leeftijd verliest namelijk (een deel van) het haar. Het haarverlies ontstaat door een teveel aan het hormoon dihydrotestosteron (DHT), wat voortkomt uit het mannelijke hormoon testosteron. DHT tast de haarzakjes aan, waardoor de groeifase eerst wordt verkort. Uiteindelijk zal het haarzakje zelfs afsterven. Dit proces begint meestal bij de slapen en de kruin, waardoor de haargrens omhoog kruipt en er een kale plek op het achterhoofd ontstaat. Vooral mannen met veel lichaams- en gezichtsbeharing krijgen vaak te maken met haaruitval.

Fabels over haaruitval en kaalheid

Haaruitval kan voortkomen uit verschillende haarziekten of bijvoorbeeld het gevolg zijn van een chemokuur. Daarnaast zijn er ook vele fabels over de oorzaken van haaruitval. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat voeding het haarverlies kan beïnvloeden. Het komt echter vrijwel niet voor dat uw haarlijn wordt beïnvloed door uw eetgewoonten. Alleen wanneer u een extreem voedingspatroon heeft kan uw haar worden aangetast. In de meeste gevallen heeft u dan tijdelijk last van dunner haar. Wanneer er weer normaal wordt gegeten zal het haar meestal weer herstellen.

Ook zult u waarschijnlijk wel eens gehoord hebben dat het dragen van petten en hoeden het kalingsproces versnelt. Of dat het nemen van een permanentje en het verven van het haar ervoor zorgen dat u eerder kaal bent. Voor vrijwel alle invloeden van buitenaf geldt echter dat zij alleen het huidige haar aantasten. Wanneer het haar weer normaal verzorgd wordt, zal er gewoon weer gezond haar terug groeien.

Om te bepalen of u last heeft van Alopecia Androgenetica zijn er speciale haarkaarten beschikbaar. U kunt dan zien in welke fase van het haarverlies u zit. Voor mannen is de Norwood Hamilton ontwikkeld. Vrouwen kunnen ook bepalen of zij last hebben van haaruitval. Dit kan met de Ludwig kaart gedaan worden.