Het haarverlies per dag bij vrouwen verschilt van vrouw tot vrouw om hoeveel dat gaat. Bij iedereen is de normale hoeveelheid verschillend. Zo heeft de ene vrouw meer last vast haaruitval en zullen andere vrouwen er nauwelijks iets van merken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat vrouwen perioden hebben waarin het heviger is dan normaal.

Vrouwen vragen zich af wat het normaal aantal haarverlies per dag is. Hoeveel haar kun je verliezen bij het wassen bijvoorbeeld? Is het normaal dat het doucheputje weer verstopt is? Moet u zich zorgen maken of is dat niet nodig. Hier leest u een aantal mogelijke oorzaken van overmatig haaruitval.

 

Wat is het normaal aantal haarverlies?

Vrouwen die gemiddeld tussen de 40 en 120 haren per dag verliezen is normaal. Als u een pluk van 80 haren in de hand heeft lijkt dit inderdaad veel. Maar op uw hoofd zitten honderdduizenden haren. Daarnaast zien 80 lange vrouwen haren er indrukwekkender uit dan 100 korte haren van een man bijvoorbeeld. In de meeste gevallen is het daarom niet noodzakelijk om u zorgen te maken over haaruitval. Maar als u merkt dat het langere tijd aanhoudt kunt u misschien na gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn.

 

Oorzaak haaruitval

Het groeiproces van het haar bestaat uit een cyclus. In deze cyclus zal rond de 90 procent van het haar groeien en is de andere 10 procent in de rustmodus. Gemiddeld vallen na twee tot drie maanden de rustende haren uit het hoofd. In plaats daarvan zal een nieuwe haar doorgroeien vanuit het haarzakje. Haarverlies is over het algemeen een natuurlijk proces. Wassen en borstelen kunnen het doen lijken dat het erger is en er in één keer veel haren verloren zijn gegaan.

Een mogelijk oorzaak kan erfelijkheid zijn. Deze vorm van haaruitval komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Alopecia is een haarziekte dat erfelijk doorgegeven wordt.